Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 Ağustos 2012 Pazar

KITIR HAMUR KIZARTMALI MERCİMEK ÇORBASI

Haftasonu yayladaydık. Adana'nın sıcağından sonra mis gibi bol oksijenli yayla havası bize çok iyi geldi. Yaylada havanın  biraz sonbahara döndüğünü hissettim. Akşamları bayağı serin oldu ve canımız şöyle sıcacık çorba istedi. Eski günleri hatırlayıp üzeri kıtır kıtır hamur kızartmalı nefis bir mercimek çorbası yaptım. İnanın hava da serin olunca çorbayı içmeye doyamadık.
 Kıtır kıtır kızarmış hamur lokmaları

MALZEMELER

  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 parça kemikli et veya et veya tavuk suyu bulyon
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz

İstenirse: (opsiyonel)

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • Küçük bir tavada unu yağ ile pembeleştirin. Soğuyunca çorbaya karıştırın.

*  *  *  *  *
Kıtır Hamur:

  • 50 gr. margarin
  • 50 gr. su
  • Biraz tuz
  • Alabildiği kadar un
  • Kızartmak için sıvıyağ

Üzeri İçin:

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane

YAPILIŞI

  1. Yağda kemikli eti soteleyin.
  2. Soğanı küp küp doğrayıp ekleyin, soteleyin.
  3. Biber salçasını ekleyin, yağda ezin, karışsın.
  4. Havuç ve biberi küp doğrayıp ekleyin, sotelemeye devam edin.
  5. Pirinçleri, mercimekleri, tuzu ve yeterince su ekleyin. Kaynamaya birakın. Gerekince sıcak su ekleyin. kemikli et kullanmıyorsanız et veya tavuk bulyonu ekleyin.
  6. Mercimekler ve pirinçler iyice pişince ocaktan alın.
  7. Kemikli eti içinden alın ve el blender'ı ile çırpın. 
  8. İsterseniz tereyağ ve unu kavurun. Karışım soğuyunca çorbadan bir-iki kepçe alarak un ve tereyağını karıştırın. Çorba kaynarken azar azar ekleyin hızlıca karıştırın. Topaklanmalar olursa blender ile çırpın. 
  9. Üzeri için tereyağı ocakta kızdırın. Önce kırmızı biberi sonra da kuru naneyi içine atın karıştırın; bekletmeden çorbanın üzerine dökün.  

Kıtır Hamur:

  1. Malzemeler ile yumuşacık hamur yapın.
  2. Tezgahta hamuru uzun çubuklar yapın. Bıçakla birer küçük parça olacak şekilde kesin ve sıvıyağda kızartın.
  3. Çorbayı tabağa alıp içeceğiniz zaman, üzerine birkaç parça serpin ve bekletmeden servis edin.





3 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık,nasılda içilir o miss gibi havada..sıcak sıcak..nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  2. kıtır hamurlarda pek güzel duruyor,al çerez gibi ye eline sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...