Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Ağustos 2012 Cuma

BOLONEZ SOSLU LAZANYA

Kıymalı börek tadında bir İtalyan lezzeti. Domatesli, kıymalı yani bolonez soslu olanı her zaman favorimdir. Zaman zaman sebzeli, tavuklu denedim ama bolonez sosludan vazgeçmem. 
Lazanya pişirmek Barilla ile çok pratik. Özellikle pişmeden kullanılabilmesi işinizi yarıya indiriyor diyebilirim.
Lezzetinin de üzerine başkasını tanımıyorum.


Burada yaptığım fırın kabında 8 adet lazanya kullandım. 4 kat lazanya kalınlığı yeterli oldu. Kereviz her mevsim bulunmuyor. Sakın dert etmeyin, ben de bu kez kereviz olmadan yaptım.
Lazanya aralarında ben parmesan seviyorum. Siz kaşar severseniz parmesan yerine kullanabilirsiniz.
Üzerine taze kaşar veya dil peyniri çok yakışıyor.


















Lazanyanın yanına mutlaka tane hardallı yeşil salata yapın.

MALZEMELER

Bolonez (Kıymalı) Sos:

  • 300 gr. yağsız kıyma (dana kıyma)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3-4 adet orta boy domates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kereviz
  • 1 parça defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Karabiber
  • Tuz

Beşamel Sos:

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

*  *  *  *  *

  • 8 adet lazanya
  • 8-10 kaşık parmesan peyniri
  • Üzerini kapatacak kadar rendelenmiş taze kaşar peyniri veya dil peyniri

YAPILIŞI

  1. Kıymayı 1 kahve fincanı su ile kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kıyma bulgur gibi tane tane olsun.
  2. Üzerine zeytinyağını, çok küçük doğranmış soğanı koyun ve kavurun.
  3. Rendelenmiş havuç ve kerevizi ekleyin birkaç dakika daha kavurun.
  4. Küp küp doğranmış domatesleri domates salçasını ve baharatları da ekleyin.  Defne yaprağını ekleyin ve sosu kaynamaya bırakın. Domateslerin pişmesi için kapağını kapatın.
  5. Domatesler pişince ocaktan alın. Defne yaprağını da sosu kullanmadan önce içinden alın.
  6. Beşamel sos için, un ve tereyağını pembeleştirin.
  7. Sütü ekleyin. Kıvam alması için biraz kaynatın.
  8. Tuz, karabiber ve isterseniz hindistan cevizini ekleyin. 
  9. Katı olursa biraz süt ekleyin. Sosun katı olmaması gerekiyor.

Lazanyanın Hazırlanması:

  1. Fırın kabının altına 2 kaşık kıyma, özerine 2 kaşık beşamel sos yayın.
  2. Üzerine lazanya yaprakları döşeyin.
  3. Lazanya üzerine 2-3 kaşık kıyma; kıyma üzerine 2 kaşık beşamel sos; beşamel üzerine 2 kaşık permesan peynir serpin. Parmesan üzerine tekrar lazanya yaprağı koyarak aynı 2 kez daha işlemi tekrarlayın.
  4. En üstte lazanya döçedikten sonra yalnızca beşamel sos sürün.
  5. Beşamel üzerine de bol rendelenmiş kaşar serpin.
  6. 200-220 C'de 20-25 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.


** Üzerindeki peynirler kenarlarda birden kızarırsa alüminyum folyo ile kenarları kapatabilirsiniz.





4 yorum:

  1. ÇOK GÜZEL OLMUŞ ELLERINE SAGLIK.BENDE ÇOK SEVIYORUM BU GÜZEL LEZZETİ BIR ARA YAPSAM IYI OLACAK.

    YanıtlaSil
  2. Yaptığınız herşey gibi bu da tam " yeme de yanında yat kıvamında" gerçekten!

    Üreten, lezzet veren, pişiren ve paylaşan elleriniz var olsun!

    Çok güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle!

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. işte en sevdiklerimden,ellerine sağlık nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  4. HEDEN,
    Nurdan,
    anne eli gibi,
    Zarif yorumlarınıza çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...