Tam kayısı mevsimindeyiz. Kuzenim Darende'nin kayısılarından hediye getirince dayanamadım ve güzel bir reçel yaptım. Her biri küçücük, sert ve tam reçellik kıvamda olan kayısıların çekirdeklerini dikkatlice çıkartmaya çalıştım. Çekirdekler çıkartıldı, kırıldı, çıkan bademler yeniden içine yerleştirildi.
Reçel pişince güneşte de pişirildi. Şimdi iftar sofralarımda yer alan kayısı reçelinin yolculuğu bu şekilde geçti.
MALZEMELER
- 2 kg. sert reçellik kayısı
- 1,5 kg. toz şeker
- 1,5 kg. su
- 1/2 tatlı kaşığı limontuzu veya 2 tatlı kaşığı limonsuyu
YAPILIŞI
- Kayısıların çekirdeklerini mümkün olduğunca kayısılar açılmayacak şekilde dikkatlice çıkartın.
- Çekirdekleri kırın. Çekirdekten çıkan kabuklu bademleri suda çok az haşlayın. Bademlerin kabuklarını alın.
- Çekirdekleri alınan kayısıların içine birer badem yerleştirin.
- Reçelin pişeceği tencereye su ve şekeri birlikte 10-15 dk. kaynatın.
- Hazırlanan kayısıları içine salın. 20-25 dk. kadar orta ateşte tutun.
- Limon tuzunu ekleyip birkaç taşım daha kaynatıp ocaktan alın.
- Reçeli soğuyuncaya kadar tenceresinde tutun. İyice soğuduktan sonra geniş bir tepsiye alıp 2-3 gün güneşte pişirin; yani güneş ışığında bırakın.
- Reçel kıvamını bulunca kavanozlara yerleştirin.
** Reçelin kıvamını alması reçelin miktarına, güneşte tuttuğunuz süreye ve havanın sıcaklığına göre değişebilir.
pek yapmam ama çok güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilçok severim kayısıyı da reçelini de ellerine sağlık...
YanıtlaSilmutfagabuyrun,
YanıtlaSilanne eli gibi,
Teşekkür ederim.