Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Temmuz 2014 Cuma

ŞİŞ BÖREK ÇORBASI

Bugünkü çorbamız mantı-çorba arası doyurucu ve yoğurdun lezzetiyle birleşmiş harika bir çorba. (Tabii eğer Hatay'ın tuzlu yoğurduyla yapılırsa bambaşka olur.) Hamurunun yapılışı diğer mantılara benzemiyor; özelliği eskiden evlerimizde olan (bende halen bulunan) kahve değirmeni kapağı ile kesilip yapılması. Eğer eliniz biraz hamur tutuyor ve açıyorsanız bu çorbayı çok kolay hazırlayabilirsiniz. Size pratik bir öneride bulunacağım. Önceden şiş böreklerinizi yapın ve derin dondurucuya atın. Bir kaç gün sonra da çorbanızı hazırlayın.
Bakın ne kadar çabuk işiniz bitiyor ve iftar sofralarınız benzersiz oluyor.
Şiş Börek Yapım Aşamaları

MALZEMELER
Hamuru İçin:

  • 600 gr. un
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 çay kaşığı tuz

İçi İçin:

  • 300 gr. yağsız kıyma
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam maydanoz

Çorbanın Suyu İçin:

  • 500 gr. süzme yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı un
  • Bir miktar et suyu veya 2 kaşık toz bulyon
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 avuç dolusu pirinç
  • 2 yemek kaşığı limon suyu

Çorbanın Üzeri İçin:

  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane


YAPILIŞI

  1. Hamuru için; unu derin bir kaba alın, üzerine tuzu serpin ve ortasını havuz gibi açın. Yumurta ve suyu ekleyip kenarlardan unu azar azar alarak sıkıca bir hamur yapın. Un miktarı eksik gelirse ekleme yapın. Hamuru iki bezeye ayırın. Üzerini kapatıp 15-20 dk. bekletin.
  2. Bu arada içi hazırlayın. Kıymaya ince rendelenmiş soğan, ince doğranmış maydanoz , kırmızı biber, karabiber ve tuz atıp karıştırın.
  3. Hamuru oklava yardımı ve biraz un ile açın. Değirmen kapağı ile yuvarlak kesin. İçini yerleştirip fotoğrafta görüldüğü gibi önce ikiye bükün ve D şekli elde edin. Sonra hamurun iki ucunu birleştirip bastırın. Sanki şapka görünümünde mantılar elde edeceksiniz. Pişerken açılmaması için hamurun kenarlarına iyice bastırın. Bu işlemi diğer bezeye de uygulayın. kenarlardan çıkan hamurları tekrar birleştirip açın ve aynı işlemi uygulayın. Hamurları biraz buzdolabında beklettikten sonra o gün kullanmayacaksanız derin dondurucuda saklayın.   
  4. Çorbanın suyu için; yumurta, un, limonsuyu ve süzme yoğurdu biraz su ile çırpın. Ocakta devamlı karıştırarak ve gerekirse su veya etsuyu eklemesiyle kaynatın. İçine pirinci, nohutu ve şiş börekleri atın. (bu ölçüye göre burada yaptığınız şiş böreklerin yarısı yeterli oluyor)
  5. Şiş börekler pişince bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağda 1 yemek kaşığı kırmızı biber ve 1 yemek kaşığı kurunaneyi yakın; üzerine dökün (Naneyi ve kırmızı biberi ocakta çok bırakıp karartmamaya dikkat edin.). Ocaktan aldıktan 5-6 dk.sonra sıcak servis yapın.

*** Çorbayı ekşi sevenler daha fazla limon suyu ekleyebilir. 









10 yorum:

  1. hiç denemedim canımf arklı bir çorba olmuş ellerine sağlık iftarda yanına bir salata yeter hayırlı iftarlar..

    YanıtlaSil
  2. Hiç tatmadım ama çok güzel görünüyor. Belki yarın ben de yaparım şiş böreklerimi :) Çok severim zaten mantıyı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorba ve mantı arası bir yiyecek oluyor.
      Sizin de ellerinize sağlık:))

      Sil
  3. wowww ilginç, canım çektiiii... :)

    YanıtlaSil
  4. Off be Pırılcım içim gitti resmen. Zaten yoğurtlu çorbalara bayılırım bu çorba 10 numara 5 yıldız olmuş. Ellerine sağlık güzel arkafaşım. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni çok şımarttın arkadaşım...
      Teşekkürler zarif Arzucum, sevgiler:))

      Sil
  5. Bu tarifiniz de nefis, ellerinize saglik. Tarifleriniz cok guzel, selam ve svgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...