30 Aralık 2012 Pazar

YILBAŞI YEMEĞİ VE SOFRAMIZ (3)



Yeni yıla girerken bütün aile birlikteyiz. Yılbaşını evimizde kutluyoruz. Masamı yeni yıl temalı hazırladım. Kırmızı masa örtümün üzerine  dekoratif mumlar, kuruttuğum portakal ve mandalina dilimleri, boyadığım cevizler, karakışı yansıtan şeffaf geyik, küçük büyük mumlar mini mini çam ağaçları gibi dekoratif eşyalar yerleştirdim. Büyüklerim ve küçüklerim için hediyelerimi hazırladım. Gece yarısı kutlaması için şapkalar, balonlar; eğlenmek için tombala satın aldım.  Evde yılbaşı kutlanınca menünün oluşturulmasını daha zevkle yaptım. Şimdiye kadar hiç denemediğim Hindi Dolmasını menümün ana yemeği olarak not etmiştim. Hindi maceramı yakında yazacağım. Gelelim Yılbaşı menümüze....



Atıştırmalık
ÇITIR ÇUBUK YUFKALAR

Mezeler-Zeytinyağlılar
YOĞURTLU KEREVİZ SALATASI
DOMATES SOSLU VE MİNİ KÖFTELİ SEBZELER
TAHİNLİ PİRAMİT KARNABAHAR

Ara Sıcaklar
SİGARA BÖREĞİ 
KURU BÖREK

Salata
NAR VE PANCARLI YEŞİL SALATA

Ana Yemek
HİNDİ DOLMASI
KESTANELİ İÇ PİLAV
PATATES PÜRESİ 



Tatlılar ve Pastalar
HURMALI PASTA
FISTIKLI BAKLAVA
KARIŞIK MEYVELİ PASTA
ÇILGIN ÇİKOLATALI YILBAŞI PASTASI



Çorba
İŞKEMBE ÇORBASI
MERCİMEK ÇORBA



Şu anda fotoğraf eksikliği var. Yemeklerimin bir kısmı ön hazırlık aşamasında, bir kısmı da yarın pişirilecek. Tariflerimi en kısa zamanda yayınlayacağım.
Şubat 2012'den bu yana blogumu ilgiyle izleyenlere, yorumlarını esirgemeyenlere çok teşekkür ederim. Sizlerin ilgisi ve yaptığınız yorumlar ile hergün bana sonsuz güç ve enerji veriyor; ben de olabildiğince her yeni günde, yeni bir tarif eklemeye çalışıyorum. 

Yeni yılınızı kutlarken 2013 yılının hepimize en başta sağlık, huzur, mutluluk, başarı ve şans getirmesini diliyorum. Herşey gönlünüzce olsun...


2013 KUTLU OLSUN.








29 Aralık 2012 Cumartesi

AVOKADO SALATASI

Bol vitaminli avokadoyu sadece kendine has tadı ile sunmak istedim. Zeytinyağlı salatasını yaptım. Aslında avokado başlı başına çok lezzetli bir meyve. Bir iki dokunuşla lezzeti yeterli oluyor. 



MALZEMELER
  • 4 adet olgunlaşmış avokado
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 limon suyu
  • 1-2 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • Tuz

Üzerini Süslemek İçin:
  • 3 dilim limon veya
  • Acı kırmızı pulbiber (opsiyonel)


YAPILIŞI
  1. Avokadoları soyun ve çekirdeklerini çıkartın.
  2. Kalan malzemeleri karıştırıp sos hazırlayın.
  3. Temizlenmiş avokadoları elma dilimi veya iri küp şeklinde doğrayıp geniş bir tabağa alın.
  4. Sosu üzerine dökün; isterseniz üzerini limon dilimleri ve acı kırmızı pul biber ile süsleyip servis yapın.






28 Aralık 2012 Cuma

ÇİKOLATA FONDÜ

10 dakikada çok şık, pratik ve sevilen bir meyve sunumu yapacaksanız, hemen çikolataları eritip fondüye yerleştirin. Taze meyveleriniz ile birlikte kendinizi ve misafirlerinizi mutlu edin.



Buradaki fondü seti oğlumun hediyesi. 

MALZEMELER

1 paket bitter çikolata
1 paket sütlü çikolata
150 gr. krema 

YAPILIŞI
  1. Çikolataları benmari usulü eritin.
  2. İçine kremayı ekleyip karıştırın. Fondüye yerleştirin.

VEYA

  1. Kremayı, çikolatalar ile birlikte ocakta çok kısık ateşte devamlı karıştırarak eritin.
  2. Fondüye veya bir kaseye yerleştirip yanında çilek, muz, ananas gibi meyveler ile servis edin. 






27 Aralık 2012 Perşembe

PİLAV EVEREST

Lezzetini bildiğimiz sade pirinç pilavını, görünümü farklılaştırıldı ve tereyağının nefis tadı ile birleştirildi. Üzerindeki tereyağlı kıtırlar pirinçlerin arasında lezzet yumağı oluşturdu. Pilavı pişirdikten ve kalıptan çevirdikten sonra zirvesine ulaşılması zor olan Everest'i anımsattı. Bu pilava da ulaşılması zor, yenmesi çok keyifli.


Akşam yemeği davet sofram için yaptığım Pilav Everest, Kuzu İncik'in eşlikçisi oldu.

MALZEMELER
Üzeri İçin:
  • 1 paket  tost ekmeği  (uno marka)
  • 250 gr. tereyağ
YAPILIŞI
  1. Sade pilav pişirin. Pilav dinlensin.
  2. Pilavı koyacağınız bir kalıp belirleyin.
  3. Tost ekmeklerinin dış kenarlarını bıçak ile kesin.
  4. Rondo veya benzeri bir robotta ekmekleri un haline getirin.
  5. Bir tavada tereyağını eritin. Un haline getirdiğiniz ekmekleri içine atın ve kavurun.
  6. Ekmekler kavrulduktan sonra fazla yağının alınması için beyaz kağıt havlu üzerine alın.
  7. Kalıbın altına kavrulmuş ekmekleri yayın.
  8. Üzerine pilavı yerleştirin. Kaşık ile bastırıp pilavın kalıbın şeklini almasını sağlayın.
  9. Tabağa ters çevirip bekletmeden servis yapın.






KUZU İNCİK

İncik et olarak çok lezzetlidir. Genellikle davet yemeklerimin ana yemeklerinden biridir. Çeşitli şekillerde incik pişiriliyor.
Sizin de mutfağınızda uyguladığınız bir incik tarifiniz vardır. Benim misafirlerim için uyguladığım tarifim işte burada...



MALZEMELER

Kişi başı 1 adet incik olarak hesaplayın. Tarif 6 kişiliktir.  

6 adet kuzu but incik

Marinesi:
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı soya sos
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • 10 adet tane karabiber
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 tutam biberiye
  • 1/2 çay kaşığı tuz 

Kızartmak İçin:
  • 100 gr. tereyağ veya margarin

Pişirilmesi İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 10 adet tane karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 adet defne yaprağı
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Kasabınızdan but incikleri alırken incikteki fazla yağları ve sinirlerini temizlettirin. Kemiklerin fazlalıklarını kestirin.
  2. İncikleri iyice yıkayın ve en az 4-5 saat önce, tercihen 12 saat önce etlerinizi marine içinde bekletin. İnciklerin her yerinin marine olması için sosunun içinde çevirin.
  3. İncikleri kızartmak için bir tencerede yağı eritin. Sosundan çıkarttığınız incikleri kızgın ateşte, inciklerin her tarafını iyice kızartın. Yani mühürleyin. Böylece etiniz kabuk tutacak lezzetli suyu etin içinde kalacaktır. 
  4. İncikler kızardıktan sonra temiz bir tencerede tereyağını eritin. Soğan ve yeşil biberi soteleyin. Salçaları yağda karıştırıp üzerine kızarttığınız incikleri ve defne yaprağını yerleştirin. 
  5. Üzerini kapatacak kadar sıcak su dökün ve kaynamaya bırakın.
  6. Kaynadıktan sonra kısık-orta ateşte arada incikleri çevirerek yaklaşık 3-4 saat kadar pişirin. Suyu inciklerin yarısına gelmelidir. Fazla suyu kalmamalıdır.
  7. İncikler iyice piştikten sonra isterseniz bir fırın kabına alıp üzerine birer kaşık yağından döküp 10 dk. üzerini kızartın.
  8. İncikleri servis tabağınıza yerleştirin. 
  9. Üzerine birer kaşık yağlı suyundan dökün. 
  10. Sade veya yanına fırında pişirdiğiniz mevsim sebzeleri ile servise sunun.






24 Aralık 2012 Pazartesi

YILBAŞI KURABİYELERİ

Yeni yılı yansıtan neşeli, renkli ve lezzetli kurabiyeler yapacaksanız daha önce tarifini sizlerle paylaştığım Strasburg Bisküvisinin hamurunu kullanabilirsiniz. Buradaki kurabiyeler için aynı hamuru kullandım. Yalnız içine biraz zencefil ve tarçın eklemesi yaparak yılbaşına uyan kurabiyelerime kavuştum. 


Yeniyıl tatiline gelen yeğenlerim bu şirin bisküvileri çok severek yediler. Bir kaç tanesini de yemeğe kıyamadılar ve saklamak üzere yanlarında götürdüler.

YAPILIŞI
  1. Strasburg Biskuvisinin hamurunu hazırlarken içine 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı toz zencefil ekleyin. Daha baskın tat seviyorsanız zencefilin miktarını arttırın.
  2. Hamuru merdane yardımı ile 1/2 cm. kalınlığında açın.
  3. Yılbaşı temalı bisküvi kalıpları ile hamuru kesin.
  4. Herbir hamurun üzerine yumurta akı sürüp renkli dekor şekerleri ile süsleyin.
  5. Fırında 175 C'de 20-25 dk. pişirin.






22 Aralık 2012 Cumartesi

KÜTÜK PASTA

Yılbaşının simgelerinden biri de Kütük Pastadır. 
Ben de Yeniyılı karşılarken bir Kütük Pasta denemesi yaptım. Kremalı pastalar için kullandığım pandispanya tarifimi kullandım. Arasına kakaolu ve çikolatalı bir krema pişirdim. Kendimce eklemeler de yaparak kremamı oluşturdum. Pastanın kütük görünümünde olması için krema üzerine bıçak yardımı ile boyuna  çizgiler oluşturdum. Buraya kadar tamam; peki neler ekleyebilirim diye düşününce yeniyılı yansıtan yaprak kalıpları ile yaprak ve yılbaşı çiçekleri yapıp yerleştirdim. Kar tanelerini de aralara serpip Kütük Pastamın finaline ulaştım. Misafirlerinizle yeniyıla girerken,  Kütük Pasta ile kutlamanızı yapabilirsiniz.



Kütük Pastayı yerleştirdiğim tabağın açık kalan yerlerine dekorunda bütünlük sağlaması için 1 poşet kremşantiye çok az kakao karıştırdım. Böylece Kütük pastanın çevresinde açık kahverengi bir zemin oluşturdum. Üzerine de beyaz şekerler serpiştirince kar yağmış gibi görüntüsü oldu. 
 
MALZEMELER
Pandispanyası:
  • 3 adet yumurta
  • 3 Türk kahve fincanı toz şeker
  • 1/2 Türk kahve fincanı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 Türk kahve fincanı un
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Kreması:
  • 2 adet iri boy yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2/3 su bardağı un
  • 1/3 su bardağı nişasta
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 ceviz kadar tereyağ
  • 1 lt. süt.+1 su bardağı süt
  • 2 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi
  • 1 paket bitter çikolata (80 gr. ve İnce kıyılmış)
*  *  *  *  *
  • 1 poşet toz kremşanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt

Arası İçin:
  • 2 adet muz

Üzerinin Dekoru İçin:
  • Bir miktar beyaz şeker hamuru (piyasada hazır satılan)
  • Kırmızı ve yeşil gıda boyası
  • Yaprak ve Kartanesi kalıpları

YAPILIŞI
  1. Bütün malzemeleriniz mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Özellikle yumurtalarınız buzdolabında ise pastayı yapmadan en az 30 dk. önce tezgahta bekletin.
  2. Yumurta ve şekeri, koyu yoğurt kıvamına gelip kabarıncaya kadar mikser ile çırpın.
  3. Kalan malzemeleri ekleyip tahta kaşık veya spatula ile karıştırın.
  4. Standart bir fırın tepsisine tepsi büyüklüğünde olacak şekilde pişirme kağıdı yerleştirin; üzerine hamuru yayın ve 175 C'de üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
  5. Pandispanyayı fırından aldıktan sonra sıcakken beklemeden pişirme kağıdı ile birlikte rulo halinde sarın. 
  6. Kremşanti ile soğuk sütü iyice çırpın, buzdolabında bekletin.
  7. Yumurta, şeker, un, nişasta ve kakaoyu iyice çırpın ve süt ile birlikte ocakta devamlı karıştırarak pişirin.
  8. Kremaya tereyağ, çikolata ve vanilya ekleyip 3 dk. çırpın. Buzdolabındaki kremşantiyi de ekleyip iyice çırpın. kremayı 10 dk. buzdolabında bekletin.
  9. Rulo yaptığınız pandispanyayı açın ve kağıdını dikkatlice alın. Kremanın yarısını üzerine sürün.
  10. Muzları bütün olarak uzun kenarına yerleştirip rulo şeklinde sarın.
  11. Rulo halindeki pastanın 1/3 kısmını verev kesin. Uzun olan rulo pastayı bir tabağa alın ve kenarına, 1/3 uzunluğundaki rulo parçayı (ağaç dalı şekilde) yapıştırın. 
  12. Kalan krema ile ruloların üzerini kapatın.
  13. Pastanın üzerine bir bıçak ile boyuna çizgiler oluşturun. Budak yerini belirginleştirin.
  14. Beyaz şeker hamuru ile çeşitli büyüklükte beyaz kartaneleri yapın.
  15. Beyaz şeker hamuruna gıda boyası karıştırıp yoğurun. Yeşil yapraklar ve kırmızı tohumlar oluşturun.
  16. Yeşil yaprakların ortasına kırmızı tohumları oturtup yılbaşı çiçekleri elde edin. 
  17. Buzdolabında pastanızı en az 2-3 saat bekletin. 
  18. Şeker hamurunun krema ile temasından eriyip akmasını önlemek için, servisten 1 saat önce hazırlamış olduğunuz yılbaşı çiçeklerini ve kartanelerini pastanın üzerine yerleştirin. 
  19. Kütük Pastanızı misafirlerinize sunabilirsiniz.






21 Aralık 2012 Cuma

KITIR YUFKALAR VE SOSLAR

Tazecik, sağlıklı, lezzetli atıştırmalıklar hazırlamak istiyorsanız, evinizde bulunan malzemelerle çabucak kıtır çubuklar yapabilirsiniz. Hazır yufka üzerine sevdiğiniz herhangi bir sos sürün. Fırında kurutun ve konuklarınıza gururla sunun:)))



1 yufka ile miktar buradaki kadar oluyor. Yaklaşık 3 bardak dolusu.
Krem Peynirli Dip ile Kıtır Yufkalar birbirine çok yakışır.

MALZEMELER
  • 1 adet hazır yufka
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 3 yemek kaşığı ezme veya sos 
Zeytin ezmesi veya, kırmızı pulbiber sos veya, pesto sos veya, zahter sos.


YAPILIŞI
  1. 1 adet hazır yufkayı tezgaha serin.
  2. Yarısına 2 kaşık zeytinyağ sürün.
  3. Sevdiğiniz soslardan birini yufkanın yarısına sürün. 
  4. Yufkanın sossuz yarısını soslu yufkanın üzerine kapatın. D şekli elde edin.
  5. Fırın tepsisine alın. İstediğiniz şekilde çubuk veya kare veya yuvarlaklar halinde kesin.
  6. Fırında 160 C'de 15 dk. çubukları kızartın. Kurutmak isterseniz biraz daha tutabilirsiniz.

Zeytin ezmesi:

*Zeytin ezmesini piyasada satılanlardan veya evinizdeki zeytinleri iyice ezip yapabilirsiniz.

  • 2-3 kaşık zeytinyağ 
  • 1 çay bardağı çekirdeği alınmış siyah zeytin
Rondoda ezin ve kullanın.

Kırmızı Pulbiber Sos:
  • 2 yemek kaşığı acı veya tatlı kırmızı pulbiber 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ 
Karıştırıp sos oluşturun.

Pesto Sos:
*Pesto sosu hazır kullanabilirsiniz; veya evinizde yapabilirsiniz.
  • 1 avuç taze fesleğen, 
  • 3 yemek kaşığı dolmalık fistık veya yerfıstığı
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peynir veya kaşer peyniri 
  • 1 tutam karabiber
Rondoda ezip sosu oluşturun.

Zahter Sos:
  • 2 yemek kaşığı zahter 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ 
Karıştırıp kullanın. 






KREM PEYNİRLİ DİP

Vakti olmayanlara, davet vereceklere çabucak yapabilecekleri bir dip tarifi veriyorum. Krem peynire bir kaç büyüleyici baharat ve sarımsak ekliyorsunuz, bir de taze yeşillikler ve sebzeler doğruyorsunuz o kadar. Arkadaşlarınızla beraber içeceğinizi yudumlayıp atıştırırken hem sohbet edin, hem de keyifli vakit geçirin. 


MALZEMELER
  • 1 kutu pınar beyaz krem peynir (200 gr.)
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı fesleğen (isteğe bağlı)
  • 1 kahve fincanı süt 
  • İstediğiniz kadar mevsim yeşillikleri ve çubuk doğranmış sebzeler veya çips, tuzlu çubuklar


YAPILIŞI
  1. Krem peyniri süt ile çırpın. Kıvamı katı gelirse 1-2 yemek kaşığı süt ekleyin.
  2. Dövülmüş sarımsağı ve baharatları ekleyin.
  3. Bölmeli tabağın orta kısmına hazırladığınız dip sosu yerleştirin.
  4. Bölmeli tabağınız yoksa dip sosu küçük bir kasede bir yemek tabağının ortasına yerleştirin.
  5. Dip sos kenarlarına çeşitli yeşillikler ve sebzeler veya çips yerleştirip servis yapın.


*Burada kıvırcık renkli marullar, çubuk doğranmış sarı biberler, havuçlar, çeri domatesler ve üzüm yerleştirdim. 

*Siz isterseniz salatalık, karnabahar, kırmızı biber... gibi sebzeleri veya çeşitli çipsler, tuzlu çubuklar kullanabilirsiniz.







20 Aralık 2012 Perşembe

YENİ YILA YAKIN BİR AKŞAM YEMEĞİ (2)



Yeni yıla yaklaşırken dostlarımızla akşam yemeğinde birlikte olduk. Servis masamın bir kenarına yeni yıl temalı dekoratif şeffaf bir geyik, bir kaç tea-light ve çeşitli süsler yerleştirdim. 

Misafirlerime sunduğum yemekler geleneksel ve günümüz yemeklerinden seçmeler oldu.





















 Atıştırmalıklar

KREM PEYNİRLİ DİP YANINDA TAZE SEBZELER

Çorba



Mezeler - Zeytinyağlılar

ÇEŞİTLİ PEYNİRLER
KARIŞIK TURŞU


Ara Sıcaklar

Salata
MEVSİM SALATA



Ana Sıcak
KESTANELİ PİLAV 



Tatlılar





*Tariflerin çoğu blogda mevcut; olmayanları da en kısa zamanda ekleyeceğim.

*İsimlerin üzerine TIK'larsanız ilgili tarife ulaşabilirsiniz.







19 Aralık 2012 Çarşamba

TAHİN SALATASI - TARATOR

İçli Köftenin yanına ekşili, sarımsaklı tahin salatası çok yakışır. İncecik kıyılmış maydanoz veya kıvırcık marul ile tahinli sosu karıştırın. Salatanız hazır... 


MALZEMELER
  • 2 su bardağı tahin
  • 2-3 adet limon suyu (yaklaşık 1 çay bardağı) 
  • 1/2 su bardağı su (2-3 yemek kaşığı su arttırabilirsiniz) 
  • 1 demet incecik doğranmış maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak

Üzeri İçin:
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber

YAPILIŞI
  1. Tahini suyun yarısı ile karıştırın.
  2. Limon suyu, kimyon, tuz ve sarımsak ile karıştırıp kalan suyu ekleyin. Kıvamına göre su ve limon ekleyebilirsiniz. Tadını sevdiğiniz şekilde ayarlayın. Gerekirse tahin de ekleyebilirsiniz.
  3. İncecik doğranmış maydanozları ekleyip karışımı tabağına yerleştirin
  4. Üzerine acı kırmızı biber serpin ve servis yapın.


*Tahinli limonlu sosları hazırlarken tahini kestirmemek için önce mutlaka biraz su ile inceltin.
**Maydanoz yerine incecik doğranmış kıvırcık marul da kullanabilirsiniz. 






18 Aralık 2012 Salı

KABAK TATLISI

Sonbaharın habercisi, yılbaşı yemeğinin gözbebeği balkabağı, pişirildiğinde hafif bir meyve tatlısı olur. Yağsız, unsuz tatlı ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılar. Yeniyıla girerken mutlaka balkabağı tatlısını pişirin.




MALZEMELER
  • 2 kg soyulmuş, doğranmış balkabağı
  • 750gr. - 1 kg. şeker (şeker miktarını isteğinize göre ayarlayın)

Üzeri İçin:
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • Tarçın

YAPILIŞI
  1. Soyulmuş bal kabaklarını uzun parçalar halinde doğrayın. Çekirdek kısımlarında çok yumuşak olan bölgeleri kesin. Genişce bir tencereye alın.
  2. Kabakların üzerine toz şekeri serperek dökün. Bir kaç saat, tercihen bir gece bekletin. 
  3. Şeker ile bekletilen kabaklar sulanacaktır. Kapağı kapalı şekilde orta ateşte 15 dk. kabakları pişirin.
  4. Kapağı alın, üzeri açık şekilde ve kısık ateşte az suyu kalıncaya kadar pişirin. Suyunu çok fazla çektirmeyin.
  5. Soğuduktan sonra tatlıyı servis tabağına yerleştirin.
  6. Üzerine tarçın ve ceviz ekeleyip sunun.




MUHAMMARA - CEVİZLİ BİBER

Mezelerin şahı, davet sofralarının olmazsa olmazı, muhammara-cevizli biberi 10 dk. da hazırlayıp sofranızda bulundurabilirsiniz. Tarif sevgili Ayla Abla'ya ait. Tarifini her sorduğumda muhammarayı kendisi yapar ve yollar. Bu kez blogum için bu gizli  tarifi aldım. Kim nasıl yaparsa yapsın, Ayla Abla'nın elinden olacak, muhammarasının üstüne yoktur.


MALZEMELER

  • 2 su bardağı  kırmızı baş biber ezmesi (sıcak suda bekletilmiş ve temizlenmiş biber) 
  • 2 yemek kaşığı biber salçası  
  • 2 su bardağı ceviz içi  (iri dövülmüş)
  • 1 su bardağı Etimek   (un gibi dövülmüş)
  • 1,5 su bardağı tahin
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı acı kırmızı pulbiber
  • 3 tatlı kaşığı kimyon
  • 1/2 su bardağı su
  • Zeytinyağ ( sürülecek kıvam oluncaya kadar eklenecek)
  • Tuz

YAPILIŞI

  1. Baş biberleri sıcak suda 3-5 dk. haşlayıp bırakın. Biberler kabarınca çekirdeklerinden ve sert kısımlarından temizleyin. Robottan çekin, macun gibi bir ezme elde edin.
  2. Soğanları çok ince olacak şekilde çintin. Soğanları robottan da geçirebilirsiniz.
  3. Biberler, salça ve soğanları iyice ezerek karıştırın. 
  4. Ceviz, etimek, tahin, limonsuyu, su ve baharatları ekleyip karıştırın.
  5. Zeytinyağını sürülecek kıvam oluncaya kadar ekleyin. 
  6. Tadını istediğiniz şekilde arttırıp eksiltebilirsiniz. 
  7. Hazırladığınız karışımı buzdolabında bekletin.
  8. Ekmek veya tuzlu kraker üzerine sürüp veya sade servis yapın.
  9. Buzdolabında bekleyince muhammarada katılaşma olabilir. Çok az su ve zeytinyağ ekleyerek kıvamını inceltebilirsiniz.


* Muhammara buzdolabında 10 gün kadar tazeliğini korur. 
    
** Kahvaltılık olarak da kullanılır. 








16 Aralık 2012 Pazar

ADANA MANTISI

Adana Mantısı benim çok sevdiğim bir çorbadır. Misafirlerimin Adana'ya özgü bir çorba ile yemeğe başlamalarını istedim. Bu çorba öyle keyiflidir ki, daha hazırlık aşamasında kızaran mantılar sıcacık alınıp çerez gibi keyifle kıtır kıtır yenir. Ben kızaran mantıların bitmesini önlemek için mantıları mutfağımın en gizli köşesinde sakladım. Siz bu mantıyı yapacaksanız birazının kızarırken mideye ineceğini mutlaka hesaplayın.

Kızarmış Mantılar

Mantının Kapatılışı 
MALZEMELER
Mantı Hamuru:
  • 600 gr. un   (biraz fazla un kullanılabilir)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 2 çay bardağı su
İçi:
  • 300 gr. yağsız kuzu kıyma
  • Karabiber
  • Kırmızı pulbiber
  • Tuz
Kızartmak İçin:
  • 1,5 su bardağı kadar sıvıyağ
Mantının Suyu:
  • 4 su bardağı et suyu
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber 
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Yeterince tuz
Üzeri İçin:
  • 500 gr. süzme yoğurt 
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam tuz
  • 1 kahve fincanı veya 1 çay bardağı su
YAPILIŞI
  1. İçi için olan malzemeleri karıştırın. Hamurun içinde kullanmak üzere bir kenarda bekletin.
  2. Süzme yoğurdu istediğiniz katılıkta hazırlayın. İçine tuz ve dövülmüş sarımsak ekleyin. Mantının üzerinde kullanmak üzere bir kenarda bekletin.
  3. Hamur için unu ve tuzu eleyin; ortasını havuz gibi açıp ortasında yumurta ve suyu karıştırıp azar, azar unu alarak biraz sert bir hamur yapın. Hamuru kaynaşması için iyice yoğurun. Un ölçüsü az  gelirse elinizle azar azar un eklemesi yapın.  2 bezeye ayırıp üzerine temiz bir bez örtün ve hamuru 15-20 dk. dinlendirin.
  4. Dinlenen hamuru un serpip oklava ile açın. Açılan hamuru 1,5 cm. genişliğinde şerit halinde kesin. Kestiğiniz şeritlerin 4-5 adetini üst üste yerleştirip 1,5 cm. kare oluşacak şekilde kesin. 
  5. Hazırladığınız kıymadan bir parça kare hamurların üzerine koyun. Fotoğrafta gördüğünüz şekilde mantıya şekil verin. 
  6. Hazırladığınız pişmemiş mantıları kızgın yağda iyice kızartın. 
  7. Kızarttığınız mantılar iyice soğuyunca kapalı bir kavanoz veya cam bir saklama kabına alın ve kapatın. 
  8. Çorbayı pişireceğiniz tencerede yağı eritin. Salçaları yağda ezip biraz soteleyin. Üzerine pulbiberi ekleyin. Et suyu ve sade suyu da ekleyip kaynamaya bırakın.  
  9. Kaynayınca mantıları ve nohutları içine atın. Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Mantının suyu ne çok, ne az olmalıdır. 
  10. Mantılar 3-5 taşım kaynadıktan sonra (mantılar biraz diri kalmalı) kuru naneyi üzerine ekeleyin, 1 taşım kaynatıp ocaktan alın. 
  11. Mantıyı tabaklara alınca üzerine 1-2 kaşık yoğurt döküp servis edin. 







15 Aralık 2012 Cumartesi

AKŞAM YEMEĞİ VE DAVET SOFRASI (1)

Geçtiğimiz hafta benim için oldukça hareketliydi. Aile büyükleri ve şehir dışından bir kaç yakın dostumu akşam yemeğine davet etmiştim. Onlara yöresel Adana yemekleri ve günümüz yemeklerinden seçmeler yaparak menümü oluşturdum. Gelen misafirlerimin de soframıza lezzetli sürpriz katkıları (* işaretli olanlar) oldu. 


Çorba



Mezeler-Zeytinyağlılar

PEYNİR TABAĞI
TURŞU


Ara Sıcaklar



Salata

KIVIRCIK MARUL VE AKDENİZ YEŞİLLERİ İLE DOMATESLİ KARIŞIK SALATA


Ana Sıcaklar

LAHANA SARMASI*
KUZU İNCİK - YANINDA IZGARA EDİLMİŞ MEVSİM SEBZELERİ İLE-


Tatlılar






ÇİKOLATA FONDÜ EŞLİĞİNDE MEYVELER 


SARIĞI BURMA


ÜZERİ KITIR MİLFÖYLÜ KARAMELLİ MUHALLEBİ *




Yemek tariflerimin bir kısmı blogda mevcut. Olmayanları yakında yayınlayacağım.





11 Aralık 2012 Salı

HİNDİSTANCEVİZLİ KARTOPU TARTÖLETLER

Biliyorsunuz, mini tartöletler benim favorilerim. Bu kez hindistancevizi ve çikolata tadı birleştirerek üzeri kartopu görünümlü tartöletler oluşturdum. Renklenmesi için ortalarına birer parça çilek otutturdum. Dernek toplantımız için yaptığım tartöletler yiyenler tarafından çok beğenildi ve sevildi; bakalım siz de beğenecek misiniz?


MALZEMELER
Tart Hamuru:
  • 125 gr. tereyağ
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı doğranmış badem
  • 3-4 yemek kaşığı soğuk süt veya su
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 215-230 gr.)

Krema:
  • 3 yemek kaşığı dolusu un
  • 2 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3-3,5 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 çay bardağı hindistancevizi
  • 1 poşet krem şanti
  • 1/2 su bardağı soğuk süt

Üzeri İçin:
  • 3-4 yemek kaşığı hindistancevizi
  • İstediğiniz bir meyve

YAPILIŞI
  1. Tart hamuru malzemelerini karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.
  2. Yağlanmış tartölet kalıplarına veya 24 cm.lik bir tart kalıbına yerleştirin.
  3. Kabarmasını önlemek için üzerine çatal ile delikler oluşturun. 
  4. 180 C'de ısıtılmış fırında pişirin. 
  5. Krema için krem şanti ve 1/2 su bardağı soğuk sütü mikser yardımı ile çırpın. Katılaşsın, buzdolabında bekletin.
  6. Yumurta akını 1 fiske tuz ile mikserle çırpın buzdolabında bekletin.
  7. Hindistancevizi ve vanilya hariç, kalan malzemeleri karıştırın, ocakta pişirin. Çırpılan yumurta akını ve vanilyayı da ekleyin, çırpın. Kremayı ocaktan alın, katı bir krema elde edin. 
  8. Krema biraz soğuyunca buzdolabında beklettiğiniz krem şanti ve hindistancevizi ile birleştirip mikser yardımı ile çırpın.  
  9. Tartöletlerin veya tartın içine kremasını koyun. Buzdolabında 15-20 dk. bekletin. 
  10. Üzerine bol hindistancevizi dökün. 
  11. İsterseniz bir meyve veya şekerleme ile süsleyin ve servis yapın.







8 Aralık 2012 Cumartesi

REVANİ

Kolay, klasik ve lezzetli, yemek ve çay sofralarına yakışan bir tatlı yapmak istiyorsanız, Türk mutfağının klasik tatlılarından revani yapabilirsiniz. 
Osmanlı döneminde Ermenistan ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve adına '' REVANİ '' denilen bir tatlıdır. Ben ülke  fethetmedim ama eminim revaniyi yiyenleri fethettim!!! 
Fetihte bulunmak istiyorsanız, hafif ve lezzetli olan Revani'yi  sofralarınızda bulundurun.


MALZEMELER
  • 4 adet orta boy yumurta
  • 1 rakı bardağı toz şeker
  • 1 rakı bardağı yoğurt
  • 1/2 rakı bardağı sıvı yağ
  • 2 rakı bardağı irmik
  • 2 rakı bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1-2 damla limon suyu
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon veya portakal rendesi
*Rakı bardağı yerine normal 200 cc'lik su bardağı da kullanabilirsiniz.
**Ölçüler bölümünde bardağı görebilirsiniz.

Şurubu:
  • 4,5 rakı bardağı şeker
  • 6 rakı bardağı su
  • 1/2 limon suyu
* Şerbetli sevenler 6,5 bardak şeker - 9 bardak su ile şurubu yapabilir.
  Ben şerbetli tercih ediyorum. İrmikler iyice açılıyor.

YAPILIŞI
  1. Soğuk kullanılacağı için önce şurubu hazırlayın.
  2. Şeker ve suyu ocakta 10 dk. kaynatın. Limon suyunu ekleyip 3 dk. daha kaynatıp ocaktan alın. 
  3. Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile şekeri mikser yardımı ile kabarıp koyulaşıncaya kadar 6-8 dk. kadar çırpın.
  4. Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip çok az karışacak kadar karıştırın.
  5. İrmik, elenmiş un, kabartma tozu, üzerine 1-2 damla limon damlatılmış karbonat, vanilya ve limon rendesini ekleyin, karıştırın.
  6. Yağlanmış ve unlanmış büyük yuvarlak borcama hamuru dökün. İnce seviyorsanız, hamuru büyük dikdörtgen borcama dökün.
  7. 170 C'de ısıtılmış fırında 45 dk. pişirin. 
  8. Şurubu rahat çekmesi için pişen tatlının üzerine bir kaç kez kürdan batırın.
  9. Oda sıcaklığındaki şurubun yarısını tatlının üzerine dökün. Biraz bekledikten sonra kalan şurubu dökün. Soğuduktan sonra üzerinin kurumaması için streç ile kapatın.
  10. En az 12 saat sonra istediğiniz büyüklükte kesin. Tatlı bekledikçe irmikler açılıp lezzetlenecektir.
  11. Üzerini hindistancevizi ile süsleyip servis yapın.

*Revaniyi bir gece önce yapın. Ertesi gün irmikler daha çok açılmış ve şurubu daha iyi çekmiş olur.







4 Aralık 2012 Salı

KAFES ÖRGÜLÜ PERDE PİLAVI

Yemek ve çay sofralarımda zevkle yaptığım Kafes Örgülü Perde Pilavı aslında bir düğün yemeğidir. Perde pilavının malzemeleri, evlenen çifte yeni yaşamlarını simgeler. Pilavın içindeki horoz eti damadı, tavuk eti gelini, badem erkek evladı, fıstık kız evladı, karabiber acı günleri, üzüm tatlı günleri, pirinçler bolluk ve bereketi temsil eder. Üzerindeki hamur ise aile sırlarının aile içinde kalmasını vurgular. 
Bu pilavı Siirtli bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Ben de orijinal perde pilavı tenceresi olmadığından büyük bir pasta kalıbında pişiriyorum. Farklılık katması için hamuru çubuklar halinde kesip, kafes gibi örüyorum. Aralarına yeşil fıstıklar yerleştirerek birleşim yerlerini belirginleştiriyorum. Uğraştırıcı görünen bu pilavı bir kez deneyince görünümü ve lezzeti çok seviliyor. Şimdilerde sofralarımı süslüyor ve konuklarımdan çok ilgi görüyor.








Burada elimdeki kalıp ölçüsüne göre pilav pişirdim. İçine tavuk etleri, yeşil fıstık, kestane, kuş üzümü eklemesi yaparak zenginleştirdim. Kış aylarında olunca pilavda kestane kullanmak istedim. Siz zevkinize göre eklemeler veya azaltmalar yapabilirsiniz.

Burada pilava renk vermesi için kenarlarına buharda pişmiş brokolilerle sunum yaptım.  

MALZEMELER

İÇ PİLAVI:

Pilavı pişireceğiniz kalıbın büyüklüğüne göre sade pilav pişirin.

  • 1 ölçü pirinç
  • 1 ölçü tavuk suyu
  • 1/2 ölçü sıcak su
  • 1/4 ölçü tereyağ
  • Yeterince tuz
*  *  *  *  *

  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 kaşık tane karabiber
  • 1 bütün tavuğun haşlanmış tavuk etleri
  • 1/3 ölçü kabuğu alınmış yeşil antep fıstık içi
  • 2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 ölçü mangalda veya tavada pişmiş kestane
  • 1-2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1-2 tatlı kaşığı yeni bahar
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

KAFES ÖRGÜ HAMURU:

  • 1/2 su bardağı margarin
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 yumurta
  • Tuz
  • Alabildiği kadar un

YAPILIŞI

  1. Hamur için olan malzemeleri karıştırın. Ele yapışmayan yumuşacık yani kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru dinlendirin.
  2. Tavuğu 2-3 dilim limon ile ovun iyice yıkayın. 1 yeşil biber, 1 yemek kaşığı tane karabiber ve 1 orta boy soğan ile kendi suyunda pişirin. Gerekirse çok az su ekleyin. 
  3. Tavuk piştikten sonra derisinden ve kemiklerinden ayırın. Pilavda kullanmak üzere bir kenara ayırın.
  4. Yeşil antep fıstıklarını suda 2 dk. kaynatın. Kabuklarını ayıklayın. 1 kaşık yağ ile ocakta çevirin.
  5. Kestanelerin üzerine çizik atıp tavada pişirin veya pişmiş kestane alın; ayıklayın. 1 kaşık yağ ile ocakta çevirin.
  6. Pilavı pişirmek için tereyağında yıkanmış pirinçleri kavurun.
  7. Üzerine ölçülü suyu ve tuzu ekleyin. Pilavı biraz diri pişirin. 
  8. İçine karabiber, yenibahar, yeşilfıstığın yarısını, kuşüzümü ekleyip harmanlayıp bırakın. 
  9. Pilav kalıbını margarin ile iyice yağlayın.
  10. Dinlenmiş hamurun 1/4'ünü ayırıp, kalanını 1/2 cm. kalınlığında oklava ile açın ve şeritler halinde kesin. Şeritleri kalıbın kenarlarından dışarı sarkacak şekilde bırakın.
  11. Kalıpta açıklık bırakmadan şeritleri kumaş gibi bir alt- bir üst olacak şekilde dizin. 
  12. Birleşim yerlerine yeşil fıstıkları yerleştirin.
  13. Pilavın 1/3'ünü hamurun üzerine koyun. Üzerine kestanelerin ve tavuk etlerinin yarısını yerleştirin. 
  14. Kalan pilavın yarısını üzerine koyun. Kalan kestaneleri ve tavuk etlerini yerleştirin. Üzerine de kalan pilavı ekleyip kaşıkla bastırın.
  15. Ayırılan hamuru pilavın üzerini kapatmak için açın. 
  16. Önce kenardan sarkan hamurları pilavın üzerine kapatın. Üzerine de açtığınız hamuru kapatıp 175-180 C'de üzeri iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dk. pişirin.
  17. Piştikten sonra tabağına ters çevirip servis yapın. 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...